
Når kaken skal fordeles i fremtiden, blir det ikke nok til alle!
I dag starter arbeidet med å løse morgendagens utfordringer!
Livsløpsbolig er rådgiver og samarbeidspartner for offentlige og private utviklere som ønsker å bygge trygge og aldersvennlige boliger der eldre kan klare seg mest mulig selv for resten av livet. For å sikre en mest mulig stedstilpasset utvikling, vil vi samarbeide tett med de enkelte kommunene som kjenner sine lokale behov aller best.
I tillegg til kommunene, samarbeider vi også tett med andre relevante fagmiljøer som arkitekter, utbyggere, entreprenører, eiendomsmeglere, jurister m.fl.
I hele denne prosessen, fra planlegging og frem til ferdigstilte leiligheter, ønsker vi å ha et tettest mulig samarbeide med lokal ekspertise. På den måten kan vi sikre at lokale ønsker og behov i den enkelte kommune, blir ivaretatt på en best mulig måte.
Vår frykt er at kommuner som ikke starter arbeidet med å utvikle nye og bærekraftige tilbud til sine eldre i dag, kan oppleve en økonomisk krise når «eldrebølgen» kommer for fullt om bare noen få år.
Ingen kommuner er like!
Behov og økonomi varierer fra kommune til kommune. Det er derfor vi har utviklet et konsept hvor vi kan skreddersy prosjekter med individuelle løsninger tilpasset den enkelte kommune. I arbeidet med å avdekke lokale behov ønsker vi et nært samarbeid med kommunale virksomheter, råd og utvalg, eldreråd, pensjonistforening, og andre relevante organisasjoner. I tillegg vil vi foreta en kartlegging av økonomi, ønsker og behov i den aktuelle målgruppen. Mange lokale og frivillige organisasjoner jobber allerede med ulike tilbud til de eldre i kommunen. Disse vil derfor være en viktig bidragsyter i kartleggingsprosessen.
De fleste kommuner vil ikke være i stand til å dekke det økende behovet for eldreomsorg i de neste 30 årene. En undersøkelse Agenda Kaupang har gjort, viser at vi i Norge har behov for 129.000 eldreboliger i 2030. I 2040 vil dette tallet ha mer enn doblet seg til 295.000 boliger. Dette er en dramatisk økning på bare 10 år. De kommunene som ikke finner gode og alternative løsninger, vil oppleve at en stadig større andel av budsjettet vil måtte gå til eldreomsorg.
Proaktive kommuner kan spare mange penger!
I 2022 utrabeidet Agenda Kaupang også en rapport med vurderinger og anbefalinger til boligløsninger og omsorgstjenester til eldre på oppdrag fra Finansdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Kommunal- og distriktsdepartementet. Hele denne rapporten kan leses under fanen «Aktuelt» på denne nettsiden.
I denne rapporten kommer det blant annet frem at det vil være svært lønnsomt for kommunene å tilrettelegge for gode boligløsninger til eldre. I det de kaller en proaktiv kommune, tilrettelegger kommunen for at de eldre selv kan ta gode og framtidsrettede boligvalg, og på den måten fortsette sine velfungerende og selvstendige liv, uten hjelp fra det offentlige.
Det som er verd å merke seg er at de kommunale utgiftene ved et proaktivt forløp, ligger mellom 25 og 39 prosent lavere enn normalforløpet (som er dagens situasjon). Et proaktivt forløp bidrar også i betydelig grad til å redusere antall årsverk i eldreomsorgen. For å lykkes er man imidlertid avhengig av at det lokale boligmarkedet tilbyr egnede boliger til den eldre målgruppen. Det er her mange kommuner har en jobb å gjøre. Vi i Livsløpsbolig ønsker derfor å bidra med vår kunnskap og vårt boligkonsept, slik at alle kommuner kan bli proaktive og tilby tilpassede boliger til sine eldre innbyggere.
Kommer det virkelig en eldrebølge?
Ser vi på landsbasis, viser statistikk fra SSB at det allerede i 2030 vil være flere personer over 65 enn under 20 år i Norge. I løpet av de neste 70 årene vil det bli en dobbling av antall eldre i forhold til dagens nivå. Dersom man skal opprettholde samme nivå på omsorgstilbudet til eldre som i dag, vil dette kunne bety en tredobbling av utgiftene til dette formålet allerede om 40 år. For mange mindre kommuner utenfor de store byene, kan tallene være enda mer dramatiske. Dette skjer ved at de unge flytter ut for å studere eller finne jobb, samtidig som de eldre blir igjen og lever stadig lenger.
Denne problemstillingen er godt kjent, men så langt har mange kommuner og politikere skjøvet problemet foran seg. Det er viktig at dette ikke fortsetter og at de som sitter i sentrale posisjoner setter inn tiltak. Dersom man ønsker å gjøre en forskjell, må man bidra til å iverksette tiltak for de eldre når man sitter i posisjon og ikke vente til man selv har blitt pensjonist. Mange håper nok at de bor i en kommune med handlekraftige politikere, men vet man egentlig det?

Mange eldre er ensomme og bor alene!
På landsbasis bor i dag over 34% av de eldre over 67 år alene. I enkelte kommuner er dette tallet over 40%. Andelen som bor alene blir høyere jo eldre man blir. Mange par opplever at den ene faller fra mye tidligere enn den andre, samtidig som venner man hadde omgang med, blir færre på grunn av nedsatt funksjonsevne eller bortgang. Dette betyr at det er et stort behov for tilrettelagte løsninger, hvor sosial omgang med andre er en viktig trivselsfaktor.
Det finnes ulike studier som viser at eldre som opprettholder sine sosiale bånd og fortsetter å bidra til samfunnet på den ene eller andre måten, både har lavere risiko for depresjon, ensomhet og demens. Det høres nesten utrolig ut, men det er ingen tvil om at sosial omgang og felleskap skaper større trygghet og bidrar til en sunnere aldring. Det er viktig å vite at man blir sett og at man har naboer som bryr seg og ser etter om man har det bra. Vi i Livsløpsbolig er derfor opptatt av å bygge ulike fellesrom der de eldre kan møtes. Slike samlingssteder bør anlegges både ute i felles hageområder og inne i fellesarealer. Store og lyse inngangsparti, innglasset svalgang, bocciabane, treningsrom, hobbyrom og felles TV-stue er alle eksempler på steder naboer kan møtes og være sosiale.
I en Livsløpsbolig kan man både være sosial og privat etter eget ønske.
Sosial omgang kan både virke fysisk og psykisk oppløftende for mange.
Tidligere helseminister Ingvild Kjerkol i regjeringen Støre, sa “alle må ta større ansvar for å planlegge egen alderdom.”
Det er ikke så lett å forstå hva man som enkeltindivid skal gjøre for å imøtekomme dette ansvaret. Sykdom, uførhet og genetiske svakheter rår man lite med, men man kan selvfølgelig spise sunnere, trene kroppen bedre og ikke minst kan man flytte inn i en tilrettelagt bolig med livsløpsstandard før man blir for gammel.
Hvordan ta ansvar for egen alderdom?
De fleste eldre hus og leiligheter i dette landet egner seg dårlig som eldreboliger. Det vil bli svært kostbart og lite miljøvennlig om man skal prøve å tilrettelegge sin gamle bolig. En forutsetning for at eldre skal kunne flytte inn i en ny og tilrettelagt bolig er at kommunene legger til rette for at det kan bygges slike boliger der folk bor. Dette må skje i et omfang og innenfor tilpassede økonomiske rammer slik at de eldre har råd til å flytte inn i en ny og aldersvennlig leilighet. Enten man er enslig eller et eldre par, har man gjerne behov for mindre plass, men desto større behov for tilrettelagte løsninger. Da først kan man være i stand til å bli boende hjemme, kanskje for resten av livet.
Unge familier flytter inn i de gamle husene!
Når de eldre flytter ut og over i en mindre og tilrettelagt leilighet i sitt nærområde, frigjøres det samtidig en større og familievennlig bolig der unge familier med barn kan flytte inn. Dersom den gamle boligen har behov for oppussing kan familiene ta dette over tid når behov og økonomi tillater det. På den måten vil flere ha muligheten til å sikre sin familie et hjem, uten at dette går ut over privatøkonomien. Dette er både samfunnsmessig og økonomisk mer bærekraftig for alle generasjoner.
Det startet med Kollen på Verket Boligsameie
I 2017 fikk Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus i oppdrag å selge 105 boliger skreddersydd for eldre over 65 år i Bærum. Som megler så jeg begeistringen dette prosjektet ble mottatt med fra kjøperne. I tilknytning til leilighetene ble det også bygget fellesrom som beboerne kunne benytte til ulike aktiviteter. Spisestue, peisestue, trimrom og felles kjøkken er i dag møteplasser for ulike aktiviteter og sosial omgang og det er beboerne selv som organiserer bruken. I tillegg er det også bygget gjesterom der besøkende kan overnatte. Da trenger man ikke å kjøpe en leilighet med eget gjesterom som ofte står tomt mesteparten av året.
Det unike fellesskapet som har vokst frem på Kollen, gir unektelig en ekstra trygghet for de som bor i leilighetene, men også for familier og pårørende som ofte ikke bor rett i nærheten.
Artikkel i Botrend 2019, fra Kollen på Bærums Verk https://botrend.no/kollen-passer-perfekt/
På tide å gå fra ord til handling!
Det finnes mange ulike utredninger og rapporter for hva kommunene bør gjøre for sine eldre, men ikke så mye om hvordan dette skal settes ut i praksis?
Vi i Livsløpsbolig har derfor utviklet et konsept som kan hjelpe til å realisere visjonene og skape et aldersvennlig samfunn også for våre eldre. Vårt mål er å sørge for at hver kommune får skreddersydde prosjekter, hvor de eldre i kommunen kan kjøpe seg inn og leve i sosiale og trygge omgivelser sammen med andre i samme livsfase.
En forutsetning er imidlertid at man selv må ta initiativ til å flytte for å få en enklere hverdag. Poenget er nettopp at man selv må ta et valg og gjennomføre denne flytteprosessen, akkurat slik Agenda Kaupang beskriver i sin rapport. Mange trenger imidlertid en «gulrot» eller «en hånd og holde i», for å komme opp av godstolen. Vi kjenner godt dette fenomenet og vet hva som skal til for å hjelpe den enkelte videre til å ta gode valg for egen alderdom.
Spørsmålet for mange er imidlertid når i livet dette bør skje?
Det snakkes mye om «de eldre» som en homogen gruppe, men hva er egentlig definisjonen på å være eldre? Ingen ser frem til alderdommen og ofte føler man seg selv mye yngre og sprekere enn hva omgivelsene gjør. Pensjonisttilværelsen derimot, er en fase av livet mange har et positivt forhold til. Da forlater man sine gamle kolleger på jobb og starter en ny epoke i livet. Som pensjonist ser mange for seg å leve «det gode liv og realisere gamle drømmer.» Det mange ikke er klar over er at samtidig som man får mer tid, får man også mindre å rutte med. Pensjonen er langt ifra på samme nivå som lønnen man har vært vant til. Det er derfor dette er et fornuftig tidspunkt for å flytte til en enklere og rimeligere bolig, noe som betyr bedre økonomi og mer handlingsrom for den enkelte.
Vårt mål er å kunne tilby aldersvennlige leiligheter som alle har råd til å kjøpe. Flytter man til en ny leilighet fra Livsløpsbolig, vet man også at det vil være tilrettelagte møteplasser både ute og inne, slik at man kan kombinere sitt sosiale liv med en trygg og aktiv hverdag, gjennom hele pensjonisttilværelsen.
Hva kan vi hjelpe til med?
Om vi ser tilbake på Kollen på Verket, har dette prosjektet på ingen måte blitt et aldershjem som mange trodde da det var nytt. Her kjøper man sin egen private leilighet som er tilrettelagt slik at man kan bli boende for resten av livet. Etter 4 års drift kan det slås fast at Kollen har blitt et godt eksempel på hvordan man kan kjøpe seg inn i et fellesskap der man kan oppleve en sosial og trygg alderdom.
En sosial og trygg alderdom er hva vi i Livsløpsbolig har grepet fatt i og videreutviklet til bomiljøer som kan passe for alle og som kan bygges over hele landet. Skal man klare dette må man tenke både på effektivitet og økonomi, men også fellesskap og trygghet. Samtidig må bytteforholdet fra en større og upraktisk bolig i nærmiljøet være overkommelig.
Det er mange kommuner som bør planlegge bedre for å imøtekomme behovene som kommer med eldrebølgen. Vi vet at ikke alle kommuner har de samme økonomiske rammebetingelsene. Det er derfor vi har utviklet et prosjekt som er lite økonomisk krevende for kommunen. Vi tar gjerne et møte for å vise hvordan den enkelt kommune kan ta enkle grep, som i vesentlig grad vil bedre levekårene til de eldre, samtidig som kommunen kan spare mange penger i fremtiden.